Zonneterp
westland
   
 

Riolering buitengebied


Aanleiding

Binnen de gemeente Westland zijn er nog veel woningen en bedrijven die hun afvalwater, vaak beperkt gezuiverd, op het oppervlaktewater lozen. Dit vervuilt het oppervlaktewater te veel. De gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en LTO Noord - afdeling Westland (Land- en tuinbouworganisatie Westland) werken samen om deze ongezuiverde lozingen te saneren.


Doelstelling

Vanaf het najaar 2005 tot 2010 sluit de gemeente Westland ongeveer 600 woningen en ruim 1.600 bedrijfspanden (2.500 ha. glasoppervlak) in het buitengebied van de gemeente aan op de riolering.
De gemeente legt in het buitengebied nieuwe rioolsystemen aan of past de bestaande rioleringen aan. Bewoners/eigenaren van woningen en/of bedrijven worden hiermee in de gelegenheid gesteld hun panden aan te sluiten op het riool. Medewerking van alle betrokkenen in het buitengebied is nodig.


Toelichting rioolstelsel

Soorten (afval) water


(Afval)watersoort

Kenmerken

Huishoudelijk afvalwater

-      afkomstig van woningen en bedrijven;
-      afvalwater afkomstig van toiletten, douches, wasbakken e.d.;
-      moet worden geloosd op de riolering (met uitzondering van die panden waar aangelegd moeten worden. Voor meer informatie over IBA’s, zie IBA-installatie);
-      mag onbeperkt worden geloosd op de riolering.

Bedrijfsafvalwater

-      afkomstig van bedrijven;
-      moet geloosd worden op de riolering;
-      soorten bedrijfsafvalwater:

“Cluster 2 bedrijfsafvalwater”
·        spoelwater van filters van een waterdoseringsinstallatie;
·        terugspoelwater van een ontijzeringsinstallatie;
·        spoelwater van ionenwisselaars;
·        water dat bloemvoorbehandelingsmiddelen bevat;
·        uitlek- en percolatiewater van substraatafval;

Dit afvalwater mag direct worden geloosd op de ontvangput (niet meer dan 0,5 m3 /ha/uur). 
 
“Cluster 3 bedrijfsafvalwater”
·        spuiwater;
·        door bedrijfsactiviteiten verontreinigd drainagewater (evt. vermengd met kwelwater);
·        ketelspuiwater;
·        water afkomstig van het spuiten en schrobben van vloeren;
·        water afkomstig van het wassen van groenteproducten;
·        condensorwater van stoomleidingen en verwarmingsketels;
·        water afkomstig van het reinigen van de buitenkant van de kas.

Dit afvalwater moet altijd via een buffervoorziening worden geloosd (niet meer dan 0,5 m3 /ha/uur). De gemeente moet de mogelijkheid hebben om het tijdstip van lozen te regelen, om er zo voor te kunnen zorgen dat de riolering niet wordt overbelast door bedrijfsafvalwater.

Hemelwater

-      afkomstig van woningen en bedrijven;
-      Hemelwater mag niet via de riolering worden afgevoerd, maar moet via een aparte afvoer op het oppervlaktewater worden geloosd. In de toekomst vinden er controles plaats op het lozen van hemelwater.

-      Glastuinbouwbedrijven moeten hemelwater veelal afvoeren via een ‘first flush voorziening’. Hiervoor geldt: Regenwater dat van het kasdek af stroomt moet worden opgevangen, behalve wanneer het condenswater niet in deze stroom terecht komt, er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in het bedrijf en er uitsluitend biologisch wordt geteelt. De 'first flush' moet minimaal 5 m3 p/ha glas groot zijn. Dit geldt voor bedrijven waar dagelijks gegoten wordt. Gebeurt dit minder vaak, dan moet de 'first flush' 30 m3 p/ha groot zijn. Het opgevangen water moet direct worden hergebruikt.

 

Riolering
Als een woning of bedrijf wordt aangesloten op de riolering, vindt het afvalwater als volgt zijn weg:

  • Het afvalwater wordt opgevangen in een ontvangput. Een ontvangput wordt bij voorkeur langs de openbare weg geplaatst maar kan ook, in overleg met u, op uw perceel worden geplaatst. Wanneer woningen dicht bij elkaar staan, kan één ontvangput voor meerdere woningen volstaan.
  • Het afvalwater wordt vanuit de ontvangput in de riolering(persleiding) gepompt.
  • Via een rioolpersleiding en rioolgemalen wordt dit water afgevoerd naar een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Deze installatie heeft een hoog zuiveringsrendement. Het gezuiverde water wordt in de zee of op de Nieuwe Waterweg geloosd.

IBA-installatie
IBA staat voor Individuele Behandeling Afvalwater. Er bestaan diverse soorten IBA's, zoals een septic tank, een helofytenfilter of een infiltratievoorziening. Deze installaties verschillen in zuiveringsrendement.
Het uitgangspunt bij het aanleggen van riolering is dat alle IBA’s komen te vervallen. Er zijn echter overgangstermijnen mogelijk:

  • Voor sceptic tanks met een inhoud van 3 m3 geldt dat deze bij de aanleg van riolering direct komen te vervallen. Het pand moet worden aangesloten op de riolering en de sceptic tank moet buiten gebruik worden gesteld. Bij het aansluiten op de riolering worden de huisaansluitingen - gelegen tussen het woonhuis en de septictank - opgepakt en aangesloten op de ontvangput. De septictank komt hiermee te vervallen en kan in zijn geheel worden verwijderd. Een andere mogelijkheid is ook om de septictank leeg te laten zuigen en deze met zand/grond te vullen. In ieder geval wordt geadviseerd om voor één van beide opties te kiezen. De kosten hiervan komen ten laste van de eigenaar.
    De septictank laten liggen zonder er wat aan te doen, kan tot gevolg hebben dat er (vele) jaren later iemand doorheen zal zakken.
  • Voor verbeterde sceptic tanks met een inhoud van 6m3 geldt een overgangstermijn van 3 jaar na aanleg van de riolering.

Voor afgelegen percelen kan het aanleggen van riolering te duur zijn. In dat geval wordt toch een IBA-installatie geplaatst waarmee huishoudelijk afvalwater kan worden gezuiverd. Deze situatie is echter zeer uitzonderlijk.

Maatregelen aan de bron
Het besluit glastuinbouw stelt eisen aan een bedrijf vanuit de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Er moeten onder meer maatregelen worden getroffen die het verbruik van mineralen, energie en kilogrammen werkzame stof bestrijdingsmiddelen beperken. Een bedrijf kan maatregelen kiezen uit het 'Handboek Milieumaatregelen Glastuinbouw', uitgegeven door Glastuinbouw en Milieu. Ook maatregelen die niet in dit handboek staan maar wel een verbruiksbeperkend effect hebben mogen worden toegepast. Zo kan drain- (substraatteelt) of drainagewater (grondteelt) bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt in plaats van geloosd als het wordt vermengd met water van goede kwaliteit. Maatregelen aan de bron aan de bron - zoals wijzigingen in de bedrijfsvoering om hoeveelheid afvalwater te verminderen - komen ten laste van de eigenaren of huurders van glastuinbouwbedrijven.

Wanneer uw bedrijf cluster 3 afvalwater (zie toelichting rioolstelsel) loost (max. 0,5 m3/ha/uur) en bronmaatregelen zijn niet toereikend, dan moet u buffermaatregelen treffen. Op basis van het Besluit Glastuinbouw kan het waterschap een afvalwaterbuffer eisen tot maximaal 50 m3/ha ten behoeve van het gespreid lozen van afvalwater.


Aanpak

Verdeling in uitvoeringseenheden
Het buitengebied van de gemeente Westland is opgedeeld in zogenaamde uitvoeringseenheden. Uitvoeringseenheden zijn afgebakende gebieden waarbinnen de riolering tegelijkertijd wordt aangelegd of aangepast. Momenteel wordt een planning uitgewerkt waarin is aangegeven welke uitvoeringseenheden achtereenvolgens worden aangepakt. Voor 2005 en de eerste helft van 2006 is deze planning bekend. De planning voor de overige gebieden verschijnt binnenkort op deze site.

Daar waar nog geen riolering op gemeentelijke grond ligt, legt de gemeente drukriolering aan. Bij de aan te sluiten panden wordt een ontvangput gemaakt. In overleg met u wordt deze put tot op het perceel gelegd. Als er al ontvangputten voor huishoudelijk afvalwater op het perceel liggen, dan worden deze zoveel mogelijk ook gebruikt als de ontvangput voor bedrijfsafvalwater.
Stappen per uitvoeringseenheid
Per uitvoeringseenheid of deelgebied wordt een aantal stappen doorlopen. Deze stappen zijn voor iedere eenheid hetzelfde. De groen gearceerde stappen geven de communicatiemomenten met bewoners/bedrijven in het gebied aan.


1

Algemene bewonersbrief

Een aantal weken voordat de eerste activiteit start ontvangen de bewoners/bedrijven in het gebied een brief met een eerste uitleg over de plannen die er zijn voor hun uitvoeringseenheid. Daarin wordt aangekondigd dat er bezoeken in het gebied plaats gaan vinden.

2

Brief glastuinbouwbedrijven

De glastuinbouwbedrijven in het gebied krijgen voorafgaand aan het bezoek nog een brief toegestuurd, met het verzoek tijdens het bedrijfsbezoek gegevens aan te leveren met betrekking tot afvalwaterstromen. Hiertoe wordt bij de brief een inventarisatieformulier bijgesloten.

3

Bedrijfs/huisbezoeken/ inventarisatie

Een adviesbureau maakt met ieder bedrijf en/of woning een afspraak voor een huis en/of bedrijfsbezoek. De inhoud van het gesprek hangt af van de rioleringssituatie van het bedrijf en/of de woning (wel of niet aangesloten en soort bedrijf). Over de inhoud van het gesprek wordt een eigenaar van een woning en/of bedrijf per brief geïnformeerd.

4

Verslag bezoek

Bewoners en bedrijven ontvangen een verslag van het bezoek. Een uitzondering hierop vormt de groep woningen en bedrijven die al aangesloten zijn op de riolering en waar alleen sprake is van optimalisatie van de bestaande riolering en ontvangput.
In het verslag worden de gemaakte afspraken vastgelegd.

5

Concept ontwerptekening

Voor de betreffende uitvoeringseenheid wordt een ontwerptekening uitgewerkt met de gegevens uit de inventarisatie uit stap 3. Deze tekening geeft aan hoe de riolering en de aansluitingen concreet komen te liggen. Dit ontwerp wordt als bijlage bij de uitnodiging voor de inloopbijeenkomst (zie stap 6 en 7) verzonden.

6

Uitnodiging inloopbijeenkomst

Bewoners van en bedrijven in de uitvoeringseenheid worden per brief uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst (zie stap 7). Bij deze brief ontvangen zij tevens:
-   de concept-ontwerptekening
- een reactieformulier, om schriftelijk te kunnen reageren

7

Persbericht

De inloopbijeenkomst wordt ook aangekondigd op de gemeentepagina.

8

Inloopbijeenkomst

Tijdens deze informele bijeenkomst kunnen bezoekers vragen stellen over de ontwerptekening en kunnen ze hierop reageren.

9

Schriftelijke reactie op vragen/ opmerkingen

Bewoners of bedrijven die hebben gereageerd op het ontwerp, krijgen hierop schriftelijk een reactie terug.

10

Bestek

Per uitvoeringseenheid wordt een bestek opgesteld. Dit betekent concreet dat er wordt berekend welke en hoeveel materialen er nodig zijn om de aanleg of aanpassing van de riolering te realiseren.

11

Aanbesteding en uitvoering

Aan de hand van het bestek krijgt een aannemer de opdracht de riolering aan te leggen dan wel aan te passen.

12

Aankondiging werkzaamheden

De werkzaamheden worden aangekondigd op de gemeentepagina in Het Hele Westland. Daarnaast ontvangen de direct betrokken bewoners en bedrijven een brief waarin staat beschreven wanneer de werkzaamheden starten.

Eigen bijdrage, zakelijk recht en rioolheffing
De aanleg en aanpassing van de riolering, de aanleg van de persleiding en het plaatsen van de opvangput komen ten laste van de gemeente. De kosten voor de aansluiting vanaf de woning of het bedrijf op de ontvangput zijn voor rekening van de particulier of ondernemer.
Aan de eigenaren van woningen en bedrijven die worden aangesloten op de riolering wordt een eigen bijdrage van € 4000,- gevraagd. Indien de woning is aangesloten op de riolering en het bedrijf nog niet, is de eigen bijdrage niet van toepassing.
Bij aanleg van de riolering(persleiding) en de ontvangput op uw terrein vraagt de gemeente u om, vóór de aanleg hiervan, een zakelijk recht overeenkomst te tekenen. Deze overeenkomst slaat op de rechten en het gebruik van de ontvangput.
Jaarlijks betalen eigenaren van woningen en bedrijven die zijn aangesloten op de riolering rioolheffing .Voor de meest actuele hoogte van de rioolheffing kunt u deze gemeentelijke website raadplegen (zoek op verordening rioolrechten Westland en zie artikel 4).
Consequenties voor woningen en bedrijven
Aan het aansluiten van de riolering zitten zowel praktische als financiële consequenties vast. Deze consequenties zijn verschillend voor woningen en bedrijven en ook voor de verschillende afvalwaterstromen. Wij hebben deze consequenties in beeld gebracht met behulp van stroomschema’s. De volgende schema’s zijn te raadplegen:


Planning

De voorlopige planning voor 2005 ziet er als volgt uit:


uitvoeringseenheid

periode uitvoering werkzaamheden

toelichting

Oranjepolder 1

Medio 2006

Er zijn deels voorbereidingen getroffen gelijktijdig met aanleg CO2-distributienet en de reconstructie van de Lange Kruisweg.

Oranjepolder 2

Medio 2006

-

De Poel

Medio 2006

Er zijn deels voorbereidingen getroffen met de aanleg van de ontsluitingsweg Zwartendijk-Monsterseweg.

Polder Het Olieblok 1

Medio 2006

Gebeurt deels in combinatie met aanleg van de ontsluitingsweg Groeneweg-Galgeweg.

Polder Het Olieblok 2

Medio 2006

-

Heenweg

Medio 2006

Gebeurt deels in combinatie met aanleg van de randweg Heenweg.

-

 

 

Deze planning wordt regelmatig bijgewerkt.


Vragen en contact

Vragen over het aansluiten van woningen of bedrijven het buitengebied van de gemeente Westland kunt u sturen naar rioleringbuitengebied@gemeentewestland.nl.
Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvangt u een reactie op uw e-mail. Daarnaast kunt u contact opnemen met de consulenten Bouwen, wonen en leefomgeving van de gemeente Westland, tel. (0174) 673673.


Plannen om te (ver)bouwen?

Heeft u verbouwingsplannen (nieuwe bedrijfsruimte, reconstructie terrein, etcetera) en bent u nog niet aangesloten op de riolering? Neemt u dan contact op met de gemeente. We bekijken graag samen met u of de rioleringswerkzaamheden op uw plannen kunnen worden afgestemd.

            Wanneer komt de riolering?

a.      in de weg i.v.m. overlast

b.       op eigen perceel i.v.m. aanleg tuin, bestrating, etc.

Het buitengebied van de gemeente wordt gefaseerd op de riolering aangesloten. Een globale planning treft u aan op de website van de gemeente (www.gemeentewestland.nl). Wanneer uw gebied aan de beurt is om te worden aangesloten, wordt u daar tijdig en uitgebreid over geïnformeerd.
Heeft u plannen om op uw terrein wijzigingen aan te brengen (tuin aanleggen, verbouwing warenhuis, nieuwe verharding)? Dan raden wij u aan om tijdig in overleg te treden met de gemeente. Samen kunnen we dan bekijken of er werkzaamheden gecombineerd kunnen worden en kunnen we eventueel advies geven over het uitvoeren van werkzaamheden ter voorbereiding op de komst van riolering (bijvoorbeeld: het aanleggen van een mantelbuis of huisaansluiting).

Wat zijn de kosten gemoeid met het aansluiten op de riolering en voor wie zijn deze kosten?

Er zijn drie soorten kosten te noemen: een eigen bijdrage, de kosten voor het om- en aanleggen van riolering op het eigen terrein en rioolheffing. Deze kosten worden hier toegelicht:

Wanneer u op dit moment niet bent aangesloten op het gemeenteriool, vraagt de gemeente Westland u een eigen bijdrage van € 4.000,-. De hoogte van dit bedrag is vastgesteld door de gemeenteraad en maakt onderdeel uit van het belastingstelsel van de gemeente (onder het hoofdstuk Rioolrecht). De eigen bijdrage wordt via een aanslag bij de eigenaar van het perceel in rekening gebracht.
Wanneer de woning van een eigenaar is aangesloten op het riool en de bedrijfsruimte nog niet, dan is het betalen van de eigen bijdrage niet aan de orde.

De kosten voor het om- en aanleggen van de riolering op eigen terrein (huisaansluitingen) komen ook ten laste van de eigenaar of bewoner. De gemeente is graag bereid om u te adviseren bij de werkzaamheden.

Ten slotte betaalt iedereen die is aangesloten op de riolering rioolheffing (zie ook www.gemeentewestland.nl).

Als de pompput ook gebruikt gaat worden door de buurman, worden de aansluitkosten dan verdeeld?

De aansluitkosten worden niet verdeeld. Als u allebei op dit moment niet op het gemeenteriool bent aangesloten, betaalt u beide een eigen bijdrage van € 4.000,--. In dit geval kunt u wel samenwerken met uw buurman om de huisaansluitingen (riolering op eigen terrein) gezamenlijk door een aannemer aan te laten leggen.

Er zijn mensen die een brief gekregen hebben voor betaling van rioolheffing terwijl ze nog niet  aangesloten zijn op het riool. Hoe kan dat?

Wanneer iemand niet aangesloten is op het riool en wel aangeslagen wordt om rioolheffing te betalen dan is dat niet juist. Het is mogelijk dat bij het samenvoegen van de diverse gemeentelijke administraties iets mis is gegaan.
Wanneer u onterecht een aanslag heeft gehad, dan moet u bezwaar indienen. U kunt dit bezwaar richten aan de afdeling Belastingen van de Gemeente Westland, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk.

Waarom hebben we niets van de gemeente vernomen, met betrekking tot het aansluiten op de riolering?

Voor de fusie had iedere gemeente een plan voor het aansluiten van woningen en bedrijven in het buitengebied. Na de fusie heeft het veel tijd gekost om al deze plannen tot één groot aansluitplan te maken, waarbij we in eerste instantie hebben gekeken naar de wijze van aansluiten en de kosten daarvan. De gemeente was verplicht om dit aansluitplan op orde te hebben.

Toen het aansluitplan klaar was, heeft de gemeente alle zeilen bij moeten zetten om tegelijkertijd met de aanleg van de CO2 leiding (daar waar dat mogelijk was) riolering mee te laten leggen. Daarnaast speelde er ook een aantal herverkavelingprojecten, waarbij riolering moest worden meegelegd.
De communicatie over de riolering heeft niet die aandacht gekregen die het eigenlijk had moeten krijgen. Sinds kort hebben we met een persbericht en de gemeentelijke website een begin gemaakt met het informeren van belanghebbenden over wat er de komende tijd gaat gebeuren met de riolering in het buitengebied.
 

De weg is net vernieuwd / een aantal jaren geleden aangelegd. Toen is volop met gemeente gesproken over riolering.

Dit onderwerp was niet aan de orde (geen geld!). Ik heb toen zelf geïnvesteerd in (de aanpassing van) een individuele voorziening. Ik ben nu niet bereid om aansluitkosten te betalen.

Het komt vaker voor dat mensen met de ambtenaren van hun oude gemeente afspraken hebben gemaakt en nu worden geconfronteerd met ander beleid of andere inzichten van de gemeente Westland. Ons uitgangspunt is dat wanneer u in het verleden afspraken heeft gemaakt en u kunt daar een schriftelijke bevestiging van overhandigen dat wij dan in overeenstemming met díe afspraak handelen.

Wanneer u op eigen initiatief een investering heeft gedaan om het huishoudelijk afvalwater te zuiveren, dan gaat het Hoogheemraadschap van Delfland met u in overleg om te bekijken in hoeverre de installatie aan de eisen voldoet (zuiverend vermogen). In de praktijk kan dit betekenen dat de betreffende installatie voldoet, maar het kan ook betekenen dat u alsnog wordt verplicht om - na de afschrijvingstermijn van de installatie - op het gemeenteriool aan te sluiten.

Stel dat er een pompput wordt geplaatst bij de woning en een tweede put bij het bedrijf (de panden liggen te ver uit elkaar voor 1 gezamenlijke put). Zijn de aansluitkosten (à € 4000,=) dan gelijk voor beide putten of wordt onderscheid gemaakt tussen putten voor woningen en putten voor bedrijven? Achterliggende vraag: Is een eigen pompput die loost op één gemeentelijke pompput goedkoper dan 2 aparte gemeentelijke pompputten?

Er wordt in prijs (eigen bijdrage) geen onderscheid gemaakt tussen putten bij woningen of bedrijven. Wanneer een bedrijf te ver van de woning ligt om onder vrij verval aan te kunnen sluiten op de pompput, dan zal worden bekeken of er een betere locatie voor de put is te vinden. Deze locatie moet dan wel voldoen aan de eisen van de gemeente: altijd en zonder belemmeringen bereikbaar.

Is er geen ander locatie mogelijk dan moet de eigenaar zelf in een 2e pompput investeren, deze aansluiten en laten lozen op de gemeentelijke pompput.

Kan er zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van spuiten / boren i.p.v. graafmachines? De grondslag onder bepaalde wegen / lanen is soms zo slecht dat graafwerk de boel vernielt.

Wanneer er riolering op particuliere grond wordt aangelegd, dan vindt de uitvoering in overleg met de eigenaar plaats.
Als het aanleggen van de leidingen in een open sleuf niet mogelijk is, of tot (onherstelbare) schade zal lijden, dan wordt de riolering mogelijk met behulp van een sleufloze techniek aangelegd (bijvoorbeeld gestuurd boren).

Veel lanen zijn particulier eigendom, waarbij soms ook sprake is van een vereniging van eigenaren / laancommissie. Kan er in een zo vroeg mogelijk stadium contact gezocht worden met het bestuur?

Wanneer voor een gebied de voorbereidingen plaats vinden, dan wil de gemeente graag zo snel mogelijk de aanwezige verenigingen of laancommissies in beeld hebben.
Het verzoek is om na ontvangst van de bewonersbrief – waarin de inventarisatie wordt aangekondigd - contact op te nemen met de in de brief genoemde contactpersoon. Daarbij wordt verzocht het adres door te geven van de van de betreffende vereniging of commissie.